İstev 87
  • 2013-05-31

Bahariye Mevlevihanesi'nde İlk Sema



31 Mayıs 2013 Cuma

İlim Sanat Tarih ve Edebiyat Vakfı, 2013-2014 eğitim yılı içeriğini Bahariye Mevlevihanesi’nde yapılan ilk sema programı eşliğinde açıkladı.

İstanbul’un beş büyük asitanesinden biri olan Mevlevihane’nin aslına uygun restorasyonunun tamamlanmasından sonra yapılan ilk Mukabele-i Şerif’e Başbakanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan da katıldı.

Program İSTEV’in “Bir”i aramak temalı filmin gösterimi ardından Başkanımız Gül Zülfikar Hanım'ın 'Vakıf medeniyetlerinin yaşatılmasında kadının rolü” konulu konuşmasıyla başladı. Sayın Zülfikar, istev’in önümüzdeki eğitim yılında planladığı çalışmalardan da bahsetti. Ardından Sayın Emine Erdoğan; geçmişini öğrenen gençlerin özgüvenli yetiştiğini belirterek , 'Hükümetimiz, Belediyelerimiz yok edilmiş eserlerin izini sürüyor, onları tespit ediyor ve aslına uygun olarak onları yeniden inşa ediyorlar. Aslında tüm bu çabalar sayesinde sadece geçmiş açığa çıkmıyor, gelecekte aydınlanıyor' diyerek konuşmasını sürdürdü.

İstev Başkanı Gül Zülfikar Hanım, Sayın Emine Erdoğan'a hediyelerini sunduktan sonra kürsüyü Fatih Çıtlak Hoca'mız devraldı, Mesnevi’den beyitler eşliğinde kısa bir sohbeti yaptı.

Programımız Mukabele-i Şerif’in  (Sema) ardından eşsiz Haliç manzarasında geleneksel İSTEV Çorba ikramıyla son buldu.

İstev, popüler kültürde değişen değerlerin aslına uygun şekilde yeniden yaşatılmasına verdiği önemi bir kez daha gösterdi. Ekim ayından itibaren her ayın son Cuma akşamı yapılacak mesnevi sohbeti ve Mukabele-i Şerif ile Bahariye Mevlevihanesi’nin günümüzde yapılan ilim-kültür-sanat faaliyetleriyle uyum içinde olabileceğinin de altını çizdi. 

  • Paylaş: