İstev 88
  • 2015-04-18

İSTEV Konuşmaları Ancak Anılar Anlarlar

İlim Sanat Tarih ve Edebiyat Vakfı, nisan ayında siz değerli katılımcılarımızı İhsan Fazlıoğlu ile tarih üzerine yapılacak bir konferans ile buluşturmayı planlamaktadır.

Ancak anılar anlarlar: Tarih, hafıza ve mekân üzerine bir soruşturma.”

Hâfıza, geleceğe yönelik bilincin eşlik ettiği bir eylem olarak, insanın geçmişle gelecekte karşılaşmasını sağlar. Tarih adı verilen söz konusu karşılaşma, hafızanın mekânda tecessüm etmiş anıları üzerinden sürekli kendini yeniler ve yüzleştiği her soru ve sorunu daha kolay anlamayı ve çözmeyi sağlar. Anlamak ise anlamın imkânını verir... Söz konusu tespitin temsil değeri en yüksek örneği hafıza kurumları denilebilecek mimarî yapılardır. Bir milletin kültürel genetiğinin kodları ürettiği bina üzerinden hareketle okunabilir. İbn Haldûn'un dediği gibi: 'Medeniyet'in ilkesi binadır...'

 

Tarih: 18 Nisan Cumartesi 17:30

Yer:   İlim Sanat Tarih ve Edebiyat Vakfı     

Bahariye Mevlevihanesi, Eyüp


*Programımız sona ermiştir. İlginiz için teşekkür ederiz.


 

 
 
 
 
 
 
 
 


 İHSAN FAZLIOĞLU 

1966 yılında Ankara’da dünyaya gelen Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, uluslararası akademik camia içerisinde tanınmış bir Türk bilim tarihçisidir. 1989′da İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun olan Prof. Dr. Fazlıoğlu, 1990-1992 yılları arasında Amman’daki Ürdün Üniversitesi’nde ve Halep’teki Arap Bilim Tarihi Enstitüsü’nde, bilim ve matematik tarihi üzerine araştırmalar yaptı. 1993′te İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü’nde yüksek lisans çalışmasını tamamlayan Fazlıoğlu, aynı bölümde bir süre araştırma görevlisi olarak görevde bulundu. 1987-1990 ve 1992-1996 yıllarında IRCICA yazmalar bölümünde araştırmacı olarak çalışan Fazlıoğlu, 1994′te Kahire’de yazmalar üzerinde çalışmalarda bulundu. 1996′da İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’ne geçen ve 1998′de aynı bölümde doktorasını tamamlayan Fazlıoğlu, 2001 – 2002 yılları arasında ABD’de Oklahoma Üniversitesi’nde çeşitli araştırmalara katıldı. İhsan Fazlıoğlu 2008 – 2011 yılları arasında Kanada Mc Gill Üniversitesi’nde proje koordinatörü ve kıdemli araştırmacı olarak görev yaptı.

“Felsefe-Bilim” tarihi ile matematik tarihi ve felsefesi üzerine yoğunlaşan İhsan Fazlıoğlu, özellikle bu yapıların İslam ve Türk Medeniyet Tarihi içerisindeki gelişmelerini el yazması kaynaklara dayanarak incelemekte ve yayınlar yapmaktadır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü, Felsefe Tarihi Anabilim dalında öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Fazlıoğlu, 2012 yılından bu yana İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde görev yapmaktadır.

İSTEV’in Hikmet Okulu programının kurucularından olan Fazlıoğlu, Düşünce Bilim’e Giriş ve Akaid’e Giriş derslerini de vermektedir. 


  • Paylaş: