İstev 88
  • 2015-02-16

Belgesellerle Tarih Okumaları: Batıya Doğru Akan Nehir

Eş zamanlı tarih okumalarıyla tarih çalışmalarına farklı bir bakış açısı getirme gayretinde olan vakfımız, yine alışageldiğimiz tarih çalışmalarını bu kez belgesel okumaları üzerinden sorguluyor. Görsel sanatların düşünce ve duygu dünyamızdaki yerini fark ederek, tarihi farklı bir yöntem ile okumak ve düşünmek için yapımcıları eşliğinde belgesel okumaları yapıyoruz.

 

“Belgesellerle Tarih Okumaları” başlığıyla gerçekleştirilecek olan etkinliğimize Prof.Dr.Bekir Karlığa’nın yapımcılığını üstlendiği  “Batıya Doğru Akan Nehir” belgeseli ile başlıyoruz. “Tek bir medeniyetin değil, insanlığın ortak bir medeniyet yürüyüşünün olduğu” tezinden yola çıkan belgesel ekibi, çoğulculuğun önemi ve farklılıklara saygının bilincinde olarak objektifliği önemsemiş ve meselelere insan olarak nasıl yaklaşmalıyız sorusunun cevabını aramıştır. Belgeselin ilerleyiş yolu vahiy ile aklın buluşması şeklinde belirlenmiş: 3 büyük dinin atası olarak dinleri temsilen Hz. İbrahim vahyin temsilcisi olarak dile getirilmiş, Büyük İskender ise Aristo’nun yetiştirdiği ve onun fikirleri doğrultusunda yöneticilik yapan bir devlet adamı olarak aklın temsilciliğini üstlenmiştir. 16 ülkede, 380 saatlik çekim ve 200 bilim adamının katılımı ile toplamda 16 saat, 20 bölümlük belgesel oluşturulmuştur.

 

Prof. Dr. Bekir Karlığa eşliğinde gerçekleşecek olan Batıya Doğru Akan Nehir belgeselinin okumaları 3 haftada bir kez olmak üzere Pazartesi akşamları 1 giriş ve 5 okuma dersi olarak 6 oturumda gerçekleşecektir. Program 18.00 ile 20.00 saatleri arası Bahariye Mevlevihanesi’nde yapılacaktır. Programa gelmeden önce belgeselin belirlenen bölümleri katılımcılar tarafından bireysel olarak seyredilecek, okumalar esnasında belgesel derinlemesine incelenecektir. Okumalar için katılımcılardan belgesel bölümlerini not alarak seyretme ve programa düzenli katılım beklenmektedir. Katılımcılara verilecek kitap ve yapılacak bilgilendirmeler nedeniyle program için kayıt yaptırmak zorunludur. Vakfımızın etkinlikleri öğrenciler için ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.


*Programımız sona ermiştir. İlginiz için teşekkür ederiz.


BATIYA DOĞRU AKAN NEHİR BELGESELİ TÜM BÖLÜMLERİ:

http://www.trthaber.com/programlar/batiya-dogru-akan-nehir/

  


Belgesellerle Tarih Okumaları Takvimi

Yıllık Hafta

Tarih

Gün

Ders

Pazartesi (18:00-20:00)

8

16 Şubat 15

Pazartesi

1

Giriş-Tanıtma-Tanışma

11

9 Mart 15

Pazartesi

2

1-4.bölüm değerlendirme

14

30 Mart 15

Pazartesi

3

5-8.bölüm değerlendirme

17

20 Nisan 15

Pazartesi

4

9-12.bölüm değerlendirme

20

11 Mayıs 15

Pazartesi

5

13-16.bölüm değerlendirme

23

1 Haziran 15

Pazartesi

6

17-20.bölüm değerlendirme









Prof. Dr. Bekir Karlığa 

1947 yılında Adıyaman’ın Besni ilçesinde doğdu. Klasik usulde Arapça ve dini ilimler öğrenimi gördü. 1968 yılında Maraş İmam Hatip Lisesi’nden mezun oldu. 1972 yılında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nü, 1977 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde hazırladığı “İslam Kaynakları ve Filozofları Işığında Pythagoras ve Pre-sokratik Filozoflar” başlıklı teziyle Doktor oldu.

1977 yılında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’ne Felsefe ve Mantık Asistanı, 1983 yılında İslam Felsefesi alanında Yardımcı Doçenti oldu. Aynı yıl “Kelam ve Felsefe Bölümü Başkanlığı”na getirildi. 1984-1985 yıllarında Paris’te bilimsel araştırmalar yaptı ve 1987 yılında Doçent, 1993 yılında Profesör oldu.

30 yıl boyunca Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde İslam Felsefesi, karşılaştırmalı doğu-batı felsefeleri, medeniyetler tarihi, kültürler arası diyalog dersleri verdi ve uzun yıllar Bölüm Başkanlığı görevini sürdürdü. 2008 yılında kendi isteğiyle Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden emekliye ayrılan Bekir Karlığa, Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi’ni kurdu. Aynı yıl Başbakanlık Müşaviri ve Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Türkiye Eş güdüm Kurulu Başkanlığı görevine getirildi.

50 civarında yayınlanmış eseri bulunan Prof. Dr. Bekir Karlığa, son 5 yıldır “Batı’ya Doğru Akan Nehir Medeniyet Belgeseli” üzerine yoğunlaştı. Çekimleri 16 ayrı ülkede ve 200 civarında uzmanın katılımıyla gerçekleşen bu belgesel, Doğu’nun ve özellikle İslam dünyasının Batı’ya aktardığı zengin bilim, düşünce, sanat ve medeniyet mirasını özgün bir yaklaşım ve farklı bir yorumla anlatmaya çalışmaktadır.

 

Belgeselin Yurt Dışındaki Etkileri

East Meets West- Smithsonian Channel-USA / 4 saat olarak yayınlanmıştır

East to West- Discovery Channel-UK / 7 saat olarak yayınlanmıştır

Avustralya’da üniversitelerde okutulmak üzere belgeselden özel bir set oluşturulmuştur. Bunun smartphonelara uygun applicationları da geliştirilmiştir.

Fransız TV’sinde 3 saatlik bir yayın yapılmış ve yayınlandığı gece 900.000 kişi tarafından seyredilmiştir.

 

Linkler

Belgeselin sitesi: http://www.medam.org.tr/?p=422

East to West imdb linki: http://www.imdb.com/title/tt2362466/











  • Paylaş: